Yeni yayınlanan bir çalışmada, yağlı ve şekerli yiyecekler yemenin insanların beslenme tercihlerini kalıplaştırarak nispeten sağlıklı yemeklere daha olumsuz bakmalarına sebep olduğunu ortaya koydu.
ABD’de bulunan Yale Üniversitesi ve Almanya’daki Max Planck Enstitüsü’ndeki bilim insanları, yeni bir araştırmada yağ ve şeker yüklü beslenen insanların günlük olarak yağlı ve şekerli yiyecekler yemek istediğini ve bu kalıbı kırmanın sıkıntı olabileceğini keşfetti.
Cell Metabolism mecmuasında yayınlanan çalışma, her gün yüksek oranda yağ ve şeker içeren bir atıştırmalık yemenin insan beyninde kalıcı tercihler oluşturarak değiştirdiğini buldu. İki kümeye ayrılan iştirakçilerin birine sekiz hafta boyunca günde iki sefer yağ ve şeker oranı yüksek yoğurt verirken, öteki kümeye az yağlı, düşük şekerli bir yoğurt verildi.
Sekiz haftanın sonunda, iştirakçilere farklı yağ içeriğine sahip pudingler ve farklı şeker düzeyleri içeren elma suyu ikram edildi ve bunları yağ, şeker, haz üzere başlıklarda derecelendirmeleri söylendi. Bilim insanları, daha fazla şeker ve yağ içeren yoğurdu yiyen kümenin, çalışmadan evvelki kadar sağlıklı seçeneklerden hoşlanmadığını buldu.
‘OBEZİTEYE KATKI YAPIYOR’
Çalışmada yer alan bilim insanları, bulguları bağımlılık yapan ilaçların tesirlerine benzeterek, şeker ve yağ oranı yüksek besinlere maruz kalmanın, daha evvel düşünüldüğü üzere yalnızca genetik ve çevresel tesirlerin değil, alışılmış faktörlerin obeziteye katkıda bulunduğunu gösterdiğini söylüyor.