Bir ısırıkta geçmişe götürecek! Mis gibi babaanne kurabiyesi, limon da yakışıyor Posted on Ocak 13, 2025Author admin 0 Babaanne kurabiyesi, aslında kolay gereçlerle hazırlanan, epey kolay bir tanımdır. Fakat yanlışsız biçimde yapıldığında eşsiz bir lezzet sunar. Tahminen de birçoğunuz, her bir ısırıkta geçmişe yanlışsız bir seyahat hissi yapacak ve ailesiyle bir arada geçirdiği keyifli anları hatırlayacak. O halde, kelamı daha fazla uzatmadan tarife geçiyoruz. GEÇMİŞE GÖTÜREN ISIRIKLAR Babaanne kurabiyesi, tarihi Osmanlı vaktine dayanan ve vakitle Türk mutfağının vazgeçilmez bir modülü haline gelen bir tatlı, kurabiye çeşididir. Aile büyüklerinin, bilhassa de babaannelerin mutfaklarında hazırlanan bu kurabiye, kuşaktan kuşağa aktarılan bir gelenek olarak günümüze ulaşmıştır. BABAANNE KURABİYESİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER Kurabiyenin hamuru için: – 1 su bardağı toz şeker– 1 çay bardağı sıvı yağ– 2 yemek kaşığı yoğurt– 2 adet yumurta (birinin sarısını üzeri için ayırıyoruz)– 2 yemek kaşığı yumuşak tereyağı– 1 paket vanilin– 1 silme tatlı kaşığı karbonat– Yarım paket kabartma tozu– 1 adet portakal kabuğu rendesi– 4,5 su bardağı un Kurabiyenin üzeri için ise: – 1 adet ayırmış olduğumuz yumurta sarısı- Toz şeker HAMURUN HAZIRLANIŞI VE PÜF NOKTALARI Öncelikle derin bir kaba toz şeker, sıvı yağ, iki yumurta (bir adedinin yumurta sarısı üzeri için ayrılacak) ve tereyağını ekleyin. Tüm materyalleri yeterlice karıştırın, pürüzsüz bir karışım elde etmelisiniz. Akabinde ise yoğurdu, vanilini, karbonatı, kabartma tozunu ve portakal kabuğu rendesini ek ederek karıştırmaya devam etmelisiniz. Tüm gereçler birbirine yeterlice karıştığı vakit ise un eklemeye başlıyoruz. En değerli nokta tam olarak burası zira unu azar azar ek etmeli ve yoğurmaya devam etmelisiniz. Hamurun kıvamı çok sert olmamalı, hafif yapışkanlık hissi kalmalı lakin ele yapışmamalı. KÜÇÜK KESİMLER KOPARIN Şimdi hamurdan ceviz büyüklüğünde kesimler koparıp form vermeye başlıyoruz. Form verirken, avuç içinde yuvarlayarak yavaşça bastırmak kâfi. Tüm kurabiyeleri hazırladıktan sonra, kurabiyelerin üzeri için ayırdığımız yumurta sarısını bir kâsede düzgünce çırpıyoruz. Akabinde kurabiyelerin üzerine sürüyoruz, son olarak ise üzerlerine toz şeker serpiştiriyoruz. PİŞİRME ETABI Kurabiyeleri, evvelden ısıtmış olduğunuz 180 derece fırında yaklaşık olarak 20-25 dakika üzere bir mühlet pişirmelisiniz. Bu esnada dikkatli olmalısınız, şayet ki pişirme müddetini fazla tutarsanız, çok sert bir doku elde edebilirsiniz, o aradığınız lezzet ve kıvamda olmayabilir kurabiyeler. FARKLI VARYASYONLAR VE DENEMELER İsterseniz temel tarife eklemeler yaparak farklı lezzetler de yaratabilirsiniz. Örneğin, hamura ceviz yahut fındık ekleyerek ekstra çıtırlık katabilir. Ayrıyeten portakal yerine limon kabuğu rendesi kullanarak farklı bir aroma elde edebilirsiniz.